Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Η ΕΡΤ θα πάει (τελικά) στη Γιουροβίζιον

Βγήκε λευκός καπνός από την καμινάδα της ΕΡΤ. Η κρατική ραδιοτηλεόραση αποφασίστηκε να συμμετάσχει τελικά στον 58ο ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον που θα πραγματοποιηθεί στο Μάλμε της Σουηδίας στις 14, 16 και 18 Μαΐου.
Από τη στιγμή που εκφράστηκε η άποψη η ΕΡΤ να μη λάβει μέρος στη Γιουροβίζιον αλλά να περιοριστεί μόνο στην τηλεοπτική μετάδοσή της, «εμφανίστηκαν χορηγοί πρόθυμοι να καλύψουν το κόστος και καλλιτέχνες για να διεκδικήσουν την εκπροσώπηση» ανέφερε στέλεχος της ΕΡΤ.
Φαίνεται ότι ξεπεράστηκε το οικονομικό πρόβλημα – εκτιμάται στα 400.000 ευρώ, εφόσον δεν γίνει απευθείας ανάθεση αλλά ελληνικός διαγωνισμός για την επιλογή καλλιτέχνη (και τραγουδιού;) – το οποίο και λόγω της συγκυρίας είναι υπολογίσιμο.
Η ΕΡΤ δεν θα εκταμιεύσει χρήματα από το ταμείο της ανέφεραν κύκλοι του ραδιομεγάρου, διότι το κόστος θα καλυφθεί από χορηγούς (και  δισκογραφική εταιρεία). Πρακτική που είχε εφαρμοστεί και πέρσι, όταν η ΕΡΤ συμμετείχε στον διαγωνισμό της Γιουροβίζιον με την Ελευθερία Ελευθερίου.
Λέγεται πως επικρατέστερος χορηγός είναι το μουσικό κανάλι MAD, το οποίο όμως δεν θα έχει λόγο στην επιλογή του καλλιτέχνη ή του συγκροτήματος που θα ταξιδέψει στη σουηδική πόλη. Ως αντιστάθμισμα της χορηγίας ο νεανικός μουσικός τηλεοπτικός σταθμός θα έχει – κατά πληροφορίες – προβολή μέσω του διαγωνισμού στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, διότι σχεδιάζει να κάνει άνοιγμα στο εξωτερικό.
Για τη συμμετοχή της κρατικής ραδιοτηλεόρασης είναι ακόμη νωρίς ανέφεραν επίσημα χείλη της ΕΡΤ. Δεν έχει οριστικοποιηθεί δηλαδή αν η επιλογή καλλιτέχνη θα γίνει με απευθείας ανάθεση – πρακτική που είχε εφαρμοστεί τα προηγούμενα χρόνια – ή μέσα από διαγωνισμό.
Από το ραδιομεγάρο της Αγίας Παρασκευής εξετάζεται η περίπτωση της Θωμαής Απέργη, της νεαρής τραγουδίστριας με τις λάτιν τζαζ επιρροές, σε περίπτωση που η ΕΡΤ προχωρήσει σε επιλογή καλλιτέχνη με απευθείας ανάθεση.
Ωστόσο στην Αγία Παρασκευή φαίνεται να εξετάζουν την περίπτωση του διαγωνισμού «για να αποφύγουμε γκρίνιες και παρατράγουδα» έλεγε άνθρωπος της ΕΡΤ.
Για την ώρα στον διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον δεν θα λάβουν μέρος πέντε χώρες, είτε για λόγους οικονομικούς είτε γιατί έχουν ενοχληθεί από τις αλλαγές στους κανονισμούς του διαγωνισμού.
Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης ή για άλλους λόγους δεν θα πάρουν μέρος στον διαγωνισμό η Σλοβακία, η Πολωνία, η Πορτογαλία και η  Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Από την άλλη, η τουρκική ραδιοτηλεόραση επέλεξε την αποχή τουλάχιστον για τον επερχόμενο διαγωνισμό. Οι αλλαγές που έχουν γίνει στον κανονισμό για τη σειρά εμφάνισης βρήκαν αντίθετα τα στελέχη της που αμφισβήτησαν τον θεσμό και αποχώρησαν εξαπολύοντας αιχμές για τη διοργάνωση.
Στο μεταξύ, το Βέλγιο θα συμμετάσχει με το τραγούδι «Love Kills», σε μουσική Ανδρέα Αναστασίου, που θα παρουσιάσει στο Μάλμε ο Ρομπέρτο Μπελαρόσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου